Kinderen en Jongeren

Wanneer kom je naar ons?

Net als volwassenen kan je als kind/jongere je niet goed in je vel voelen of maak je je veel zorgen. Meestal gaat dit na een poosje weer over. Maar soms blijft zo'n gevoel heel lang zitten, en geraak je het niet kwijt, ook al heb je al van alles geprobeerd. Of je omgeving (ouders, school) maken zich zorgen en geraken er alleen niet meer uit.

Dan is wat extra hulp misschien welkom. Jijzelf, je ouders of de mensen die voor je zorgen kunnen dan contact met ons opnemen. Tot en met je 18e kan je bij ons terecht.

Wie zijn wij?

Wij zijn kindertherapeuten: we zijn opgeleid om kinderen en jongeren met allerlei moeilijkheden te helpen zoeken naar een uitweg zodat ze zich terug beter voelen. Wij spreken met (grote en kleine) kinderen, met hun ouders, of met de mensen die voor hen zorgen.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van kinderen en jongeren die hulp kregen (de namen zijn niet echt!):

  • Yarne voelde zich al een hele tijd verdrietig en wist niet waarom.
  • Kelly voelde zich steeds zenuwachtig of bang. Ze dacht dat er iets ergs zou kunnen gebeuren met haarzelf, haar ouders, of een vriendin.
  • Hannes lag steeds overhoop met zijn leerkrachten of zijn ouders en raakte hier helemaal niet meer uit.
  • Aïsha haar ouders zijn gescheiden en bleven maar ruzieën. De spanning werd teveel.
  • Lore kon moeilijk stilzitten of had zichzelf moeilijk onder controle. Veel mensen gaven hier opmerkingen over.
  • Paul zijn gevoelens wisselden snel, hij raakte er soms door overdonderd. Hij kreeg gemakkelijk ruzie met zijn vriendjes of zijn papa.
  • Marie was teruggetrokken bij anderen, ze liet op haar kop zitten en durfde haar mening niet te zeggen.
  • Veli werd ernstig gepest op school en voelde zich hoe langer hoe triester hierdoor.
  • Dina had iets heel ergs meegemaakt. Het liet haar niet los en maakte haar telkens weer overstuur. 

Hoe spreken we een eerste keer af?

Jijzelf, je ouders, of de mensen die voor je zorgen, bellen ons op en vertellen kort over de problemen of de zorgen waar jullie hulp voor willen. We spreken af wanneer een eerste gesprek kan door gaan en beslissen aan de telefoon samen wie meekomt: je ouders kunnen eerst eens alleen komen, en een volgende keer samen met jou. Of je komt meteen mee, dat kan ook. Wat voor jullie het beste past. We praten dan met jou en je ouders over de reden waarom jullie naar ons willen komen. We hebben het over zorgen en moeilijkheden, maar ook over wat goed gaat en waar jullie sterk in zijn. Zo'n gesprek duurt ongeveer een uur.

In onze onthaalfolder voor kinderen en jongeren kom je nog meer te weten.